Dostupni linkovi

Australija se bori s požarima


Vatrogasci Novom južnom Velsu i danas se bore sa strahovitim požarima koji su medju najvećima koji su ikada pogodili tu najnaseljeniju australijsku državu, a očekuje se da će rast temperature i jačanje vetra u narednim danima dodatno povećati opasnost.

U Plavim planinama zapadno od Sidneja, jednoj od oblasti najugroženijih požarom u Novom južnom Velsu, vatrena oluja u četvrtak je uništila 193 kuća i oštetila još 109, saopštila je lokalna vatrogasna služba.

Uništenih kuća ima i u drugim oblastima, ali precizniji podaci o tome nisu poznati.

Vlasti očekuju pogrošanje situacije, s obzirom na to da trenutno gori 68 požara, od kojih je 22 van kontrole, a prognoza vremena najavila je pogoršanje vremenskih uslova.

Istražitelji paljevina trenutno ispituju poreklo nekolicine od više od stotinu požara koji su proteklih dana bili pretnja gradovima u okolini Sindeja.

Požari su česta pojava u Australiji, iako ih nema u velikom broju pre leta koje na južnoj hemisferi počinje u decembru. Ovogodišnja neobično suva zima i proleće toplije nego inače stvorili su idealne uslove za požare.

U februaru 2009. godine u požarima su stradale 173 osobe i uništeno je više od dve hiljade domova u australijskoj državi Viktorija.
XS
SM
MD
LG