Dostupni linkovi

Moskva: Kerijev predlog o oružju preuranjen


Predlog američkog državnog sekretara Džona Kerija da se sirijsko hemijsko oružje preveze brodom van zemlje je preuranjen, ocenilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Keri je u četvrtak rekao američkom Nešnal pablik radiju (NPR) da bi to hemijsko oružje moglo vrlo dobro da bude prevezeno brodom van regiona da bi bilo uništeno u potpunoj bezbednosti. On nije medjutim objasnio kako bi se sprovela ta operacija koja je tehnički vrlo kompleksna, posebno u jednoj zemlji u ratu.

Rusko ministarstvo je u današnjem odgovoru na svom internet sajtu navelo da "stručnjaci sada razmatraju različite opcije i tehničkčke potrebe za uništenje sirijskog hemijskog oružja, uključujući i van Sirije",

Ministarstvo je ukazalo da taj posao nije još završen i da je po njihovoj oceni "suviše rano govoriti o nekom konkretnom načinu da se to uradi".

Na terenu Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OIAC) čiji su stručnjaci stigli 1. oktobra u Siriju, objavila je da je proverila skoro polovinu lokacija na kojima treba da se uništi hemijsko oružje do sredine 2014.

Ta misija je poslata u Siriju na osnovu rusko-američkog dogovora od 14. septembra. Dogovor je postignut u trenutku kada su se SAD spremale da izvrše vojni udar na Damask zbog hemijskog napada blizu Damaska 21. avgusta za koji se smatra da je odgovoran režim predsednika Bašara al Asada.
XS
SM
MD
LG