Dostupni linkovi

Protest BH novinara zbog prisluškivanja u Oslobođenju i Danima


Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je danas javni protest direktoru Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zubcu zbog zahtjeva o prisluškivanju telefonskih razgovora koji su vođeni s telefona iz redakcije Oslobođenja i magazina Dani.

Ti razgovori su vođeni u okviru istrage koju SIPA vodi u slučaju Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Parlamentu BiH.

"Goran Zubac je pokušao lažno informisati tužilaštvo,odnosno Sud BiH tvrdeći da se radi o jednom korisniku i to mobilnog telefona čiji identitet nije htio otkriti jer je navodno pod zabranom - saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

UO Udruženja smatra da je prisluškivanje novinara Dana i Oslobođenja neprimjeren atak na slobodu izražavanja i integritet novinarske profesije, te brutalan pokušaj zastrašivanja novinara koji pišu i objavljuju informacije o istragama koje vodi agencija SIPA.

UO Udruženja BH novinari zahtjeva od agencije SIPA-e, Tužilaštva BiH i Suda BiH hitno i javno objavljivanje svih informiracija o ovom slučaju i objašnjenje vlastitih postupaka usmjerenih ka ograničavanju slobode izražavanja i uvlačenje novinara u policijsko - sigurnosne istrage.
XS
SM
MD
LG