Dostupni linkovi

Mirko Đorđević o donatorima verskih objekata


Mirko Đorđević
Mirko Đorđević
Publicista Mirko Đorđević, analitičar i dobar poznavalac crkvenih prilika, ukazuje da je u novije vreme na čitavom Zapadnom Balkanu na delu pravi graditeljski bum verskih objekata.

Ko su donatori, dodaje, nije teško odgonetnuti – delom, doduše manjim, to su same verske zajednice, zatim države koje na različite načine popunjavaju budžete crkava i verskih zajednica. Među ktitorima ima i pojedinaca koji prilažu velike sume novca, a koji spadaju u red takozvanih kontroverznih biznismena. Neki od njih novac su, u nekim slučajevima i dokazano, stekli na nezakonit način, a crkvenim zvaničnicima to uglavnom ne predstavlja problem, dodaje Đorđević u razgovoru sa Ognjenom Zorićem.

„Oni da bi, kako se to kaže, uhvatili mesta duši i svoj novac plasirali u bogougodne svrhe, neštedimice daju. Tu skrupula nema kada je u pitanju novac, pa veliki tajkuni od kojih su neki u svojim kriminalnim radnjama, nesretnici i glavom platili, ostaju i dalje. Tu zadrške nema, jer u crkvi važi pravilo da svaki grešnik ima pravo da se bori za mesto“, navodi Đorđević.

Publicista Mirko Đorđević kaže i da se u crkvi uvek zna ko je dao novac, ali da je njihov rad netransparentan, te da je na to pitanje teško dobiti odgovor:

„To u crkvama i verskim zajednicama nije tajna, ali jeste za javnost, jer priložnici, veliki tajkuni, uglavnom hoće da ostanu anonimni, a tek u retkim prilikama uklesavaju se njihova imena na ploče tih hramova sa motivacijom da prilog daju radi plemenitih ciljeva i tako dalje. Nisu tajna prliožnici nego je muka do njih doći, a crkva naša što se tiče transparentnosti poslovanja je potpnuno netransparenta. Čak ni je odgovaraju na ta pitanja i to je veliki problem od šireg javnog značaja“, konstatuje Đorđević.
XS
SM
MD
LG