Dostupni linkovi

Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima



Trgovina ljudima najdrastičnije je kršenje ljudskih prava i sloboda i jedan od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena, a godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja veća je od 12 milijardi američkih dolara, rečeno je u povodu Evropskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, 18. oktobra, javljaju agencije.

Predstavljena je kampanja "Dvije djevojčice" koja se provodi u 13 evropskih država s ciljem osvješćivanja rizika kojem su izložene djevojke, koje su zbog privlačnih ponuda o zaposlenju ili romantičnih razloga odlučile putovat u druge zemlje. Kampanja se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, Bugarskoj, Bjelorusiji, Rumuniji, Litvaniji, Latviji i Ukrajini.

Na području Hrvatske od 2002. godine identifikovano je ukupno 126 žrtava trgovine ljudima, a u prvih devet mjeseci ove godine 10 je takvih slučajeva. U zadnjih deset godina u Srbiji je vezano uz nedozvoljenu trgovinu podneseno više od 500 kaznenih prijava protiv 893 osobe, a od eksploatacije i trgovine ljudima zaštićeno je oko 600 osoba, uglavnom djevojaka i žena, prenose agencije.
XS
SM
MD
LG