Dostupni linkovi

Jelena Milić o Vulinovom potezu


Jelena Milić
Jelena Milić
Sve ovo što se dešava oko Vulina, kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, je vrlo opasno dodatno zbog toga što se desava uz vrlo glasno ćutanje medjunarodne zajednice.

„Ja smatram, iako sam stalno podržavala briselski sporazum, da je on sklepan na vrat – na nos, sa osobama koje neće biti u stanju i kojima nisam verovala da veruju u duh tog sporazuma... Ako krenete da gledate izbornu kampanju Aleksandra Vulina u zadnja dva meseca, pretnje srpskom narodu na Kosovu, one vidljive i ono što čujemo od drugih ljudi koji žive na severu, da je to sprovođenje aparthejda, ovog puta nad drugim Srbima na Kosovu i da to nema nikakve veze sa duhom briselskog sporazuma. Očita je strategija države, Vulin ne radi sam, da se potpuno marginalizuje šest opština na jugu, da se samo gleda kakva će biti izborna matematika sa opštinama na severu Kosova. To može da se odbije kao bumerang, bude li samo u jednoj od opština na severu Kosova, na primer u Zvečanu, jedinstvena državna lista izgubila“, kaže Jelena Milić.

O tome da li ovo što je Vulin uradio može da izazove neke ozbiljnije političke posledice kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine, sada uoči izbora, Milić kaže:

„Može da izazove neprijatne odnose između Prištine i Euleksa. Priština već, s pravom, trpi packe od svojih građana na koji način je jedan čovek iz Srpske liste ušao u Centralnu izbornu komisiju, pa smo videli da su konačno nekoga iz Samostalne liberalne stranke stavili u izbornu komisiju. Nemojmo zaboraviti taj ugao tenzije koja već uveliko postoji, dakle između Prištine i Euleksa oko načina koliko je Euleks popuštao. Najveću opasnost koju Vulin verbalno radi, uz amen međunarodne zajednice, jeste to što direktno laže birače na Kosovu da će glasanjem za srpsku listu oni pojačati vezu države Srbije sa Kosovom.“
XS
SM
MD
LG