Dostupni linkovi

Prosvjed radnika Brodosplita


Nezadovoljni radnici splitskog brodogradilišta Brodosplit opet su se okupili pred upravnom zgradom. Iako su im jučer poslijepodne plaće sjele na račune manje su, kažu, za 700 do 1.200 kuna.

Iz Brodosplita su jučer izvijestili kako uvode novi sustav obračuna plaća u kojem će se na novi način normirati rad, te da varijabilni dio plaće može biti veći ili manji u odnosu na postignute rezultate.

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak je, u vezi sa smanjenjem plaće, novinarima rekao da ako je netko dobio manju plaću, onda vjerojatno nije zaslužio veću. Prema njegovim saznanjima, rekao je, oko 200 radnika Brodosplita dobilo je posljednju plaću manju od prosječne prošlogodišnje plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić jučer je izjavio kako se u Brodosplitu događaju stvari koje se nikad prije nisu događale te pozvao premijera i DORH da dođu i provjere. 'Nikad prije nije se događalo da ljudi nemaju što raditi, a da istodobno 20 zaštitarki šeta škverom i snima ih kada idu na zahod, otvaraju im ormare, a dvojicu su i tukle štapom. Članove sindikata isključuju iz sindikata da bi im se ukinuo kolektivni ugovor i lakše njima gospodarilo', ustvrdio je.

Iz tvrtke su priopćili da se neugodno iznenađeni prosvjedom radnika i određenih čelnika najvećeg sindikata koji predvode prosvjednike. Zbog svega toga razmatraju pravne opcije koje bi mogli poduzeti u ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG