Dostupni linkovi

BiH: Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratne zločine


Po nalogu Tužiteljstva BiH, ovlašteni policijski djelatnici SIPA-e, rano jutros lišili su slobode osam osoba, osumnjičenih za ratne zločine na području Rogatice.

Slobode su lišeni Marković Radomir, Kušić Mile, Božović Dragan, Perković Saša, Gluhović Radomir, Radović Pero, Vukašinović Ilija i Vukašinović Miloš.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u okviru širokog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica, kao pripadnici snaga VRS-a, u septembru 1992. godine, naoružani automatskim naoružanjem, vršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva iz više sela uključujući sela Vragolovi, Golubovići i Karačići.

Optuženi su vršili progon i pljačku imovine, a kada su u jednoj garaži na području sela Karačići pronašli 20 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena i djece, koji su se tu sakrili bježeći od napada, premjestili su ih u obližnju štalu, gdje su zatvoreni, nakon čega je optuženi Kušić Mile, pucao rafalno iz automatskog oružja na ove osobe sa namjerom da ih usmrti, te su tada ubijene sve zatočene osobe.

Tom prilikom štalu je zahvatio požar, pa su na toj lokaciji na zgarištu, pronađeni ostaci tijela četir osobe, a za tijelima ostalih žrtava, još uvijek se traga.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tuilac će odlučiti o pokretanju prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG