Dostupni linkovi

Rusija: Sud razmatra žalbu Navalnog


Oblasni sud u Kirovu razmatra žalbu opozicionara Alekseja Navalnog na presudu kojom je 18. jula osudjen na 5 godina zatvora zbog korupcije.

On je osuđen za krađu 10 hiljada kubnih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“ dok je 2009. godine radio kao savetnik gubernatora Kirovske oblasti.

Istovremno se razmatra i žalba na presudu biznismena Pjotra Oficerova koji je u istom postupku osuđen na 4 godine zatvora.

Advokati Navalnog u žalbi osporavaju sve tačke optužnice a sam Navalni ponovio je da je ceo proces politički motivisan.

„Saglasan sam sa svojim advokatom. Politička motivisanost procesa je očigledna bilo kom posmatraču. I jedinostvenost ovog slučaja je očigledan: čoveka prvo osude a onda ga, prema instrukcijama Kremlja, oslobode već sleći dan“, rekao je Navaljani a prenosti Komersant.

Navalni i Oficerov su po donošenju prostepene presude 18. jula bili uhapšenih u sudnici i odvedeni u pritvor da bi sledećeg dana bili pušteni da pravosnažnost presude čekaju na slobodi i to na zahtev tužioca, što je presedan u ruskom pravosuđu.

Ukoliko sud odbije žalbu to bi moglo da znači ne samo zatvor za Navalnog već i ozbiljan udarac njegovoj političkoj karijeri jer bi ga kao osuđeno lice bio onemogućen da se kandiduje na bilo koju političku funkciju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG