Dostupni linkovi

Danas se obeležava Svetski dan hraneU svetu će danas nizom manifestacija pod sloganom "Pravo na hranu i pravilnu ishranu - pravo svakog čoveka" biti obeležen Svetski dan hrane. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) svake godine 16. oktobra obeležava Svetski dan hrane, a ovogodišnja tema potvrđuje da je međunarodna zajednica prepoznala značajnu ulogu ljudskih prava u eliminaciji gladi i siromaštva i ubrzavanju i produbljivanju održivog procesa razvoja.

Univerzalna Deklaracija za ljudska prava iz 1948. godine prva je prepoznala pravo na hranu kao osnovno ljudsko pravo. Tada je to pravo uključeno u Međunarodni sporazum o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, usvojenim 1966. godine. Ratifikovalo ga je 156 država, koje su danas zakonski vezane njegovim odrednicama.

Pravo na hranu se sve više integriše u nacionalne ustave i zakonodavstvo i postoji nekoliko slučajeva u sudovima širom sveta u kojima je to pravo ili neki njegovi aspekti, podržano i ojačano.

Uprkos napretku u pojedinim oblastima, 59 godina posle deklaracije, pravo na hranu treba da realizuje 854 miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG