Dostupni linkovi

EK o napretku zemalja u procesu pristupanja EU



Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File predstaviće danas u Briselu novu strategiju proširenja i godišnje izvještaje o napretku zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saopćila je Delegacija EU u BiH.

Uoči objavljivanja tzv. Paketa proširenja, komesar File je izjavio:

"Ove godine u pitanju su četiri stavke. Prvo, radi se o Hrvatskoj, koja je postala 28. država-članica, radi se o moći transformacije koju ima proširenje, jer za nešto smo dobili Nobelovu nagradu za mir. Drugo, radi se o činjenici da je proširenje nastavljeno, uprkos finansijskoj krizi, i to ne zato što se provodi po automatizmu, nego što je u pitanju kredibilna politika, politika koja prati drugu važnu politiku EU – produbljivanje integracije. Treća stavka je novi moto ovogodišnjih izvještaja o napretku: 'Osnove na prvom mjestu'. Šta su osnove? Vladavina prava, borba protiv korupcije, ali i ekonomska pitanja, konkurentnost.

Želimo da zemlje-kandidati, koje pristupaju EU, budu pripremljene i u ekonomskom smislu. I posljednja stavka, a to je bilo istaknuto i prošle godine, Evropska komisija ostaje najbolji prijatelj i nastavlja davati podršku zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom veoma važnom putu ka punom članstvu u Evropskoj uniji - naveo je File, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kako prenose mediji, kada je u pitanju BiH izvještaj još jednom konstatira kako europska agenda nije prioritet bh.lidera, te da su prevladali uskostranački interesi. Posebno negativnu notu izvještaju dali su posljednji neuspješni razgovori lidera u Briselu. Jedino što bi moglo malo popraviti izvještaj, koji bi trebao biti objavljen u srijedu, bio bi dogovor lidera oko presude Sejdić- Finci.

Evropska komisija će, u okviru paketa proširenja, zvanično predstaviti i godišnje izveštaje o napretku Srbije i ostalih kandidata za članstvo u EU, ali i Kosova.

EK podvlači da je "2013-a bila istorijska godina za put Srbije ka EU" i ističe da je "Srbija aktivno i konstruktivno delala na vidljivom i održivom pospešenju odnosa s Kosovom", što je dovelo do sporazuma s Prištinom o normalizaciji odnosa koji je nužno primeniti.

Komisija EU ponovo naglašava da je "ključno pozabaviti se pitanjima direktnog finansiranja i nadzora nad medijima, kao i održanja javnih radio i TV sredstava informisanja".

Kako se navodi, nakon usvajanja u Evropskoj komisiji, komesar File će govoriti pred Odborom za spoljnu politiku Evropskog parlamenta. Obraćanje je planirano za podne.
XS
SM
MD
LG