Dostupni linkovi

Barozo: Nasilje i pretnje novinarima veliki problem u Crnoj Gori


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je upozorio da su "zaista veliki problem" ugrožavanje medijskih sloboda, pretnje i nasilje nad novinarima i dodao da je o tome u utorak u Briselu razgovarao s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem.

Barozo je na konferenciji za štampu, zajedno s Vujanovićem, ukazao da je Evropska komisija "protiv nasilja i pretnji, bilo ko da je meta, jer to nikako ne spade u društvo gde vlada zakon".

"Napadi na novinare zaista problem, pa smo i u procesu skrininga kandidata na to obratili posebnu pažnju", rekao je predsednik Evropske komisije, prenosi Beta.

On je to izjavio na pitanje dopisnika podgoričkog lista Vijesti kako komentariše to da su u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku zemalja na putu ka članstvu u EU novinari u celom regionu novinari svrstani u "ranjivu grupu", zajedno s Romima i LGBT zajednicom za koje je nužno da ih vlasti u regionu zaštite.

"Kad sam danas pokrenuo to pitanje", uzvratio je Barozo, "dobio sam uveravanja da su vlasti Crne Gore u potpunosti spremne da istraže svaki slucaj nasilja i pretnji novinarima".

"Kao i mi, i predsednik Vujanovic je zabrinut je za medijske slobode, a to je dobra vest, jer mislimo da tome treba posvetiti najveću moguću pažnju", zaključio je čelnik EK, dodavši da takav problem traži "ozbiljnu akciju".
XS
SM
MD
LG