Dostupni linkovi

Amnesty International: Preterana upotreba sile protiv Morsijevih pristalica


Egipatske snage, potpomognute naoružanim ljudima u civilnoj odeći, ispaljivali su prave metke 6. oktobra na pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, saopštio je u ponedeljak Amnesty International (AI), osudivši "preteranu upotrebu sile" protiv njih.

Prema nevladinoj organizaciji sa sedištem u Londonu, najmanje 49 osoba je poginulo i stotine ranjeno u Kairu, kada su snage sigurnosti "prekomerno i neopravdano upotrebile smrtonosno oružje" kako bi rasterale Morsijeve pristalice, koje su pokušavale da dođu na Trg Tahrir.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je poginulo 48 osoba u glavnom egipatskom gradu i još devet u pokrajini.

Citirajući očevice, AI je saopštio da su u nekim trenucima snage bezbednosti uz pomoć ljudi u civilu naoružanih noževima, mačevima i vatrenim oružjem napali demonstrante.

Prema podacima Amnesty Internationala, 30 osoba je poginulo u četvrti Doki kada su snage bezbednosti bacile suzavac i pucali pravim mecima, a još 16 je ubijeno vatrenim oružjem u blizini Trga Ramses.

Pozivajući na nepristrasnu istragu, zamenica direktora Amnesty Internationala za Srednji istok Hasiba Hadž Sahraui, je rekla da "krajnje zanemarivanje od vlasti međunarodnih standarda o legalnoj upotrebi sile sugeriše da je spremna da izvrši represiju nad Morsijevim pristalicama po svaku cenu".
XS
SM
MD
LG