Dostupni linkovi

Van Rompej: Sveukupni napredak Crne Gore ka EU


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej pozdravio je u ponedeljak posle razgovora s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem u Briselu "sveukupni napredak" Crne Gore na putu ka EU, posebno kad je reč o ustavnoj reformi i jačanju nezavisnosti pravosuđa, i ukazao na važnost reforme državne uprave i slobode medija.

Van Rompej je podvukao da je "pravna sigurnost, odista, neophodni sastavni deo demokratske države, jer garantuje prava građana i nudi bezbednost za poslovne transakcije, čime doprinosi prilivu investicija i ekonomskom razvitku".

Predsednik Evropskog saveta je dodao da su on i predsednik Crne Gore Filip Vujanović "dosledno o tome razgovarali i o korisnosti otvaranja poglavlja 23 i 24 (pregovora o članstvu EU-Crna Gora), što će pomoći Crnoj Gori da napreduje na tim poljima".

"Govorili smo i o slobodi sredstava informisanja i saglasili se da pretnje i napadi na novinare moraju u potpunosti biti istraženi. Širok i jednoglasan stav crnogorskih političkih stranaka o evropskoj integraciji i ključne reforme vezane za EU jesu važne i valjane vrednosti", naveo je Van Rompej.

"Razgovarali smo i o važnosti reformi u državnoj upravi s ciljem da se poveća javni uvid i efikasnost, a to je od suštinskog značaja da se obezbedi poverenje građana i vera u državne ustanove", rekao je Van Rompej.
XS
SM
MD
LG