Dostupni linkovi

EULEX: Otkriveni ostaci ljudskih tijela kod Dečana


Stručnjaci EULEX-a iz Odjeljenja sudske medicine (OSM) i EULEX-ove Jedinice za istragu ratnih zločina (JIRZ) otkrili su u subotu 12.oktobra ostatke najmanje četvoro osoba za koje se vjeruje da potiču iz vremena sukoba na Kosovu.

Lokaciju je otkrio građanin koji je hodao na polju u blizini sela Rastović u Dečanima.

Alan Robinson, konačelnik OSM rekao je da su pronašli veliki broj ljudskih kostiju, dio odjeće i druge čvrste indicije da ti ostaci potiču iz vremena sukoba.

„Tretiramo ih kao potencijalno nestala lica. Utvrdili smo prisustvo najmanje četvoro lica, trojice odraslih muškaraca i možda jedne odrasle žene. Ostaci su se nalazili na površini više godina zbog čega su nepotpuni i bili su veoma raštrkani. U stvari, moguće je da to nije bilo prvobitno mjesto odlaganja i da su ostaci prenjeti sa druge lokacije. Izvršićemo dodatnu forenzičku analizu u OSM i nadamo se da ćemo utvrditi identitete u skorijoj budućnosti.“ – rekao je Robinson.

Od početka Misije, EULEX-ovi stručnjaci iz OSM izvršili su 407 terenskih operacija, a koji bi mogli da dovedu do ekshumacija i drugih procesa u vezi sa sudskom medicinom. Do sada su porodicama vraćeni ostaci 355 lica. Od toga, 267 su bila nestala lica, dok se ostatak odnosi na krivične predmete ili zahtjeve porodica za utvrđivanjem identiteta.
XS
SM
MD
LG