Dostupni linkovi

Kerry u Londonu radi razgovora o Iranu


Američki državni sekretar John Kerry boravit će u Londonu u nedjelju i ponedjeljak radi razgovora o Iranu s vanjskopolitičkom šeficom EU Catherine Ashton, i o Siriji s mirovnim posrednikom Lakhdarom Brahimijem.

Kerry je doputovao u London u nedjelju iz Kabula, gdje je okončao svoju desetodnevnu azijsku turneju.

On je imao ručak s Ashton iza zatvorenih vrata kako bi raspravljali o iranskom nuklernom programu, saopćio je novinarima zvaničnik State Departmenta koji putuje s Kerryjem.

Njihov susret desio se uoči novih razgovora između svjetskiih sila i Irana, u jeku povećanih nada zbog blažeg stava novog iranskog predsjednika Hasana Rozhanija.

Dvodnevni saastanak u Ženevi počinje u utorak i predstavljat će prve pregovore otkako je ugledni umjerenjak Rouhani preuzeo vlast u augustu.

Kerry će se u ponedjeljak sastati s Brahimijem, mirovnim posrednikom za Siriju UN-a i Arapske lige. Oni bi se također trebali obratiti novinarima, saopćio je State Department.

Njihovi razgovori vjerovatno će biti posvećeni pripremama za dugo odgađanu mirovnu konferenciju "Ženeva 2" koja ima za cilj nalaženje političkog rješenja u Siriji.
XS
SM
MD
LG