Dostupni linkovi

Kacin: Međuvladina konferencija EU i Srbije moguća u decembru


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da medjuvladina konferencija EU i Srbije može biti održana već u decembru ukoliko Srbija bude posvećena primeni sporazuma sa Prištinom, naročito kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu.

Kacin je za novosadski Dnevnik od nedelje rekao da bi lideri Srbije trebalo da se angažuju na povećanju izlaznosti pripadnika srpske zajednice, a ne da se uključuju u predizbornu kampanju pojedinih lista.

"Na biračima je da se odluče koju će listu podržati. Smatram da nije u duhu Briselskog sporazuma da država Srbija stane iza jedne liste jer to deluje kao nastavak podrške takozvanim paralelnim strukturama, ali sada u drugoj formi", poručio je Kacin.

Dodao je da je zabranom održavanja Parade ponosa naneta šteta imidžu Srbije i ocenio da pravdanje zabrane šetnje posle godinu dana priprema "zbog 17 objava na Fejsbuku nije poruka koja bi ubedila bilo koga van Srbije".

Dnevnik prenosi da iz Kacinovog izveštaja o napretku Srbije, koji će se 24. oktobra naći pred članovima Spoljnopolitičog komiteta Evropskog parlamenta, proizlazi da je Srbija zaslužila da u decembru i formalno otvori pregovore o pridruživanju EU.
XS
SM
MD
LG