Dostupni linkovi

Stanovnici Varšave odlučuju o smjeni gradonačelnika


Stanovnici Varšave danas na referendumu odlučuju o smjeni gradonačelnika Hane Gronkjevič-Valc, koja je ujedno i zamjenik predsjednika vladajuće partije poljskog premijera Donalda Tuska.

Ovaj referendum predstavlja politički test za premijera Tuska i njegovu liberalnu partiju "Građanska platforma".

Poraz na referendumu mogao bi biti ozbiljan udarac za premijera, a smjena Valcove uticala bi na kredibilitet vlade i značila bi dodatan pritisak na njega da izvrši rekonstrukciju vlade.

Rezultati referenduma, organizovanog na zahtjev opozicije, biće važeći i obavezujući ukoliko izlaznost bude veća od 29 odsto.

Premijer Donald Tusk i njegova partija "Građanska platforma" pozvali su na bojkot referenduma, dok su opozicioni lider Jaroslav Kačinski i njegova partija "Pravo i pravda" pozvali birače da ispune svoju građansku dužnost.

Prema posljednjim anketama objavljenim prije tri dana 32 odsto glasača planira da izađe na referendum a među njima 74 odsto se izjasnilo da je za smjenu gradonačelnika.

Hana Gronkjevič-Valc /60/ bivši guverner centralne banke Poljske na udaru je kritika uglavnom zbog upravljanja infrastrukturom u prijestonici kao i "bahatosti" opštinske vlasti.
XS
SM
MD
LG