Dostupni linkovi

Vikiliks objavio prve snimke Snoudena u Moskvi


Vikiliks (WikiLeaks) objavio je u subotu na svojoj internet stranici pet video snimaka Edvarda Snoudena, bivšeg zaposlenika CIA-e koji je radio kao savetnik za nacionalnu službu bezbednosti SAD, snimljenih na večeri u Moskvi prošle sedmice. To su prvi njegovi snimci otkako je dobio azil u Rusiji.

On je upozorio na opasnost koji špijuniranje predstavlja za demokratiju.

"Ako ne možemo da razumemo politiku i programe svoje vlade, ne možemo ni da odobravamo njene promene", rekao je Snouden na jednom snimku.

Snouden je snimio ovaj video u sredu, kada se sastao s četvoricom penzionisanih agenata američke obaveštajne službe i grupom aktivista, koji se zalažu za promovisanje etičkih vrednosti u toj profesiji, prenosi Tanjug.

Snouden je ponovio da je nadzor koji vrši Agencija za nacionalnu bezbednost veoma opasan i dodao da je neselektivno prisluškivanje daleko više zastupljeno od legitimnih programa.

"To je vrsta masovnog nadzora koji celu populaciju stavlja u domet svevidećeg oka, čak i kada to nije potrebno", rekao je Snouden.

"Ljudi širom sveta shvataju da nas ovakvi programi ne čine bezbednijima, da štete našoj ekonomiji i našoj zemlji, da nam ograničavaju slobodu govora i slobodu da mislimo, živimo, budemo kreativni i imamo veze kakve želimo", naglasio je on.

Snoudena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.
XS
SM
MD
LG