Dostupni linkovi

Energetski lideri EU: Evropi prete restrikcije


Rukovodioci deset vodećih energetskih kompanija Evrope ukazali su na sastanku u Briselu na pogrešne procene u energetskoj politici EU, što je uticalo na povećanje cene struje u Evropi od 20 odsto za četiri godine.

To je takođe dovelo od zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata što odgovara ukupnoj proizvodnji električne energije u Belgiji, Češkoj i Portugaliji, navodi se u zajedničkom dokumentu o energetskoj situaciji u Evropi, prenosi Tanjug.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da napusti sistem izdašnih subvencija za alternativne izvore energije kao što su vetar, sunce i energija plime i obnovi normalno finansiranje elektrana na gas i ugalj, prenosi Itar tas.

Učesnici briselskog sastanka ukazali su da je, kao rezultat evropskih dotacija alternativnih izvora, formiran nestabilan višak proizvodnih kapaciteta zavisnih od spoljašnjih faktora (sunčanost, jačina vetra). Posledica toga je da je proizvodnja u klasičnim elaktranama na gas i ugalj postala neprofitabilna.

Na forumu su učestvovali šefovi nemačkih kompanija E.ON i RWE, francuskog GDF-Suez, italijanskih ENI i ENEL, španskih Iberdola i Gasnnatural Fenosa, holandskog Gas tera, švedskog Vatenfala i češkog ČEZ.
XS
SM
MD
LG