Dostupni linkovi

Šulc očekuje početak pregovora sa Srbijom u januaru


Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da očekuje da pregovori sa Srbijom započnu u januaru, izrazio nadu da će lokalni izbori na Kosovu 3. novembra biti održani na demokratski i miran način i apelovao da se izbegne bojkot glasanja.

Šulc je istakao da je Srbija do sada napravila ogroman napredak na putu ka EU, ali je čeka još mnogo posla i da, bez obzira na to, on očekuje da pregovori započnu u januaru.

On je rekao da su pravila u procesu proširenja EU jasna, tako da tu ne treba da bude novih uslovljavanja.

"Ovi kriterijumi uključuju funkcionisanje demokratije, poštovanje vladavine prava, zaštitu manjina, usvajanje evropskih zakona i sposobnost za funkcionisanje na jedinstvenom tržištu EU", objasnio je Šulc u intervjuu sutrašnjim "Novostima", prenosi Tanjug.

On tvrdi da Brisel neće zatvoriti vrata zapadnom Balkanu i da Srbija ima kapacitet da brzo napreduje u procesu pristupanja EU

"Siguran sam da ima, ali lopta je sada u polju Srbije. Tempo pregovora o članstvu će zavisiti od posvećenosti i odlučnosti Vlade Srbije i vaših građana", istakao je Šulc.

"Moraćete da usvojite sve evropske norme i standarde, počev od kvaliteta hrane, zagađenja vaduha, politike konkurencije do državnih institucija koje će biti u stanju da se odupru korupciji. Moraćete da živite i u miru sa svojim susedima", dodao je on.
XS
SM
MD
LG