Dostupni linkovi

Mekgafi: EU neće biti zamena bh. liderima


Odgovornost za postizanje sporazuma o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić- Finci" je na liderima u BiH i Evropska unija neće biti njihova zamena, izjavio je za Srnu portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

On je istakao da će narednih dana biti intenzivno nastavljene međusobne konsultacije vodećih političkih aktera u BiH, kao i njihove sa EU i da će o raspoloživim modalitetima biti dodatno razgovarano.

"Obaveze koje su preuzeli politički lideri i institucije BiH u `Mapi puta` od juna 2012. godine, i nedavno u Deklaraciji potpisanoj 1. oktobra, još nisu ispunjene. Oba dokumenta ostaju na snazi i lideri su dužni da što pre naprave iskorak u ispunjavanju tih obaveza", poručio je Mekgafi.

On je ponovio da Evropska komisija ostaje posvećena nastavku pružanja podrške naporima političkih lidera da pronađu rešenje za pitanje "Sejdić-Finci", kao i da veruje da može biti postignut održiv sporazum, ukoliko postoji dovoljna politička volja i spremnost na kompromis.

U nastavku trećeg dijaloga na visokom nivou između EU i BiH u četvrtak, 10. oktobra, u Briselu bh. lideri nisu postigli dogovor o provođenju odluke "Sejdić - Finci".
XS
SM
MD
LG