Dostupni linkovi

Biserko o tužbama za genocid


Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji ocenjuje da obe strane vrše pripreme za eventualni proces u okviru suda, a da se istovremeno odvijaju pregovori o eventualnom rešavanju tog pitanja dogovorom.

„Mislim da će prilikom posete Josipovića i ta tema biti na dnevnom redu s obzirom da bi verovatno i jednoj i drugoj strani više odgovaralo da se ta stvar reši međusobnim pregovorima nego da se izvede pred arbitražu. Verujem da će hrvatska strana, s obzirom da je već članica EU, pokušati da iznudi bilateralne pregovore na tu temu. Mislim da u ovom momentu verovatno Srbija više zateže oko toga, mada mislim da je za Srbiju to razvlačenje na sve strane, jer ima toliko otvorenih pitanja sa svojim susedima, neproduktivno“, navodi Biserko u razgovoru sa Brankom Mihajlović.

„Povlačenje tužbi ne treba uslovljavati time ko će to prvi da uradi. Neka ih zajedno povuku, ali ostaje pitanje za Srbiju da ispuni neke zahteve koji se tiču pre svega nestalih ljudi“, kaže Biserko.

RSE: Da li mislite da je vest o tome da Hrvatska neće odustati od tužbe slučajno sada plasirana uoči dolaska predsednika Hrvatske u Srbiju?

Biserko: Mislim da nije slučajno, međutim i sama Hrvatska ima tu svoju unutrašnju dinamiku gde jedna strana uslovljava da se ide do kraja s tom tužbom, a druga da se ipak ide na neku vrstu pregovora i dogovora. Može se verovatno tumačiti i time da se pred posetu Josipovića Srbiji ta tema otvori preko medija, i da se nekako nametne, da se javnost obavesti o nečemu.
XS
SM
MD
LG