Dostupni linkovi

Dragi: Ekonomija evrozone ostaje neujednačena


Šef Evropske centralne banke Mari Dragi ocenio je da će ekonomija evrozone još neko vreme ostati "suzdržana i neujednačena" i ukazao da Banka može dodatno da smanji kamatne stope kako bi podstakla privredni rast.

U govoru koji je održao u Njujorku, Dragi je ocenio da će napredak biti slab "doklegod je nama značajno da gledamo u budućnost".

Analitičari smatraju da Dragi želi da finansijskim tržištima stavi do znanja da Evropska centralna banka ne razmišlja o prekidu svojih stimulativnih mera - za razliku od Federalnih rezervi SAD, to jest američke centralne banke.

Diskusija koja se vodi u Federalnim rezervama o eventualnom prestanku stimulisanja kupovine obveznica uznemirila je tržišta širom planete.

Ekonomija u 17 zemalja Evropske unije koje koriste evro ojačala je za 0,3 odsto u drugom kvartalu ove godine, čime je počela da se umereno oporavlja nakon što je šest kvartala zaredom beležila slabljenje.

Uprkos visokoj stopi nezaposlenosti, Evropska centralna banka je držala kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od 0,5 odsto. Dragi je ostavio vrata za dodatno smanjenje kamatne stope.

Prema njegovim rečima, banka je obećala da će zadržati sadašnji nivo kamatne stope - ili niži od njega - "u jednom dužem periodu". Takođe je rekao da ovakvo obećanje "ne implicira da smo dotakli efektivnu donju granicu", navodi Beta.
XS
SM
MD
LG