Dostupni linkovi

HRW: Sirijski pobunjenici počinili ratni zločin“Sirijski pobunjenici su u avgustu ubili 190 civila u selima u kojima većinski žive alaviti, vjerska šiitska manjina kojoj pripada predsjednik Sirije Bašar el-Asad", navodi se u danas objavljenom izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Pobunjenici i džihadisti su tada pogubili 67 civila, a 200 ljudi i dalje drže kao taoce. HRW ističe da su ovom akcijom pobunjenici izvršili ratni zločin.

HRW navodi i da su organizatori i "izvršioci" napada 4. avgusta bili džihadisti povezani sa Al-Kaidom, pripadnici Islamske države u Iraku i Levantu i Fronta Al-Nosra, kao i pobunjeničke islamističke organizacije poput Ahrar al-Šama i Sukur al-Iza.

HRW je proveo istragu na terenu tokom koje je prikupio svjedočenja 35 osoba, među kojima je bilo i onih koji su preživjeli napad pobunjenika od 4. avgusta u provinciji Latakije, uporištu predsjednika Bašara el-Asada.

Tog dana je, kako se navodi, ubijeno 190 civila, među kojima 57 žena i 18 djece. Među njima je bilo najmanje 67 nenaoružanih civila koje su pobunjenici pogubili.
XS
SM
MD
LG