Dostupni linkovi

Füle: Konsultacije sa liderima BiH se nastavljaju


Nakon sastanka predstavnika i Evropske komisije i bh. političkih vođa, evropski komesar za proširenje Štefan Füle ocijenio je da i dalje postoji perspektiva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

"Treći sastanak Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, koji je nastavljen danas, znak je čvrstog i trajnog opredjeljenja Evropske komisije ka Bosni i Hercegovini i njenim građanima. U tom smislu, dijalog na visokom nivou je koristan forum koji će nastaviti svoj rad", naveo je Füle, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Konsultacije između vodećih političkih aktera, i sa Evropskom unijom, bit će intenzivno nastavljene u narednim danima, a raspoloživi modaliteti bit će dodatno raspravljeni", rekao je Füle.

On je istakao da obaveze koje su preuzeli politički lideri i institucije Bosne i Hercegovine u Mapi puta, dogovorenoj u junu 2012., te nedavno u Deklaraciji potpisanoj 1. oktobra, još nisu ispunjene, ali da oba dokumenta ostaju na snazi i da su lideri dužni da naprave iskorak u ispunjavanju tih obaveza.

Füle je zaključio i da nepostojanje rješenja u slučaju Sejdić i Finci blokira pristupni proces Bosne i Hercegovine te da je stoga teško opravdati nastavak davanja sredstava iz IPA fondova, zbog čega će 11. oktobra biti aktivirane procedure da prvobitno planirana sredstva iz programa IPA 2013 za Bosnu i Hercegovinu budu smanjena za 54 posto, odnosno za 47 miliona eura.

"Ukoliko se u narednim danima dođe do rješenja, ova procedura još uvijek može biti obustavljena", kazao je Füle.

On je potcrtao da, uprkos izvjesnom napretku oko Mehanizma koordinacije za pitanja u vezi s EU koji je ostvaren na današnjem sastanku, konačno rješenje još nije postignuto.

Füle je kazao da ne može biti razmatrano programiranje za novi ciklus Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA2 2014-2020) dok ne profunkcioniše Mehanizam koordinacije, kao i da svaka godina kašnjenja u programiranju za posljedicu ima značajne gubitke novca iz grantova koji bi inače bili dostupni Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG