Dostupni linkovi

Čović-Radončić: Nije isključen ni indirektni izbor članova Predsjedništva BiH


Predstavnici šest vodećih stranaka na nivou BiH očekuju da komesar za proširenje EU, Štefan Füle u narednih nekoliko dana uputi pisani prijedlog, kojeg bi on sročio, u vidu dokumenta ili inicijative, za rješavanje presude “Sejdić-Finci”, a na osnovu onoga što je čuo tokom i današnjeg kruga razgovora sa bh. zvaničnicima.

To bi bio inicijalni dokument, koji bi bio prihvatljiv za sve strane u BiH, rečeno je u četvrtak u Mostaru na press-koneferenciji koju su po povratku iz Bruxellesa održali predsjednik HDZ-a Dragan Čović i lider SBB-a, Fahrudin Radončić, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda.

Istakli su kako nije isključeno da “cijeli proces” provođenja presude “Sejdić-Finci” bude “resetovan”, te da na stolu bude prijedlog indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, što bi – podsjetimo – obavljalo se u Parlamentu.

“Indirektni način izbora članova Predsjedništva BiH ne smije biti proglašen mrtvim. Vrlo je lako da se ponovo vrati priča o indirektnom izboru na početak”, rekao je predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić.
XS
SM
MD
LG