Dostupni linkovi

EU i Vijeće Evrope čvrsto protiv smrtne kazne


Povodom 10. oktobra, evropskog i svjetskog dana protiv smrtne kazne, Vijeće Evrope i Evropska unija (EU) ponavljaju svoje čvrsto protivljenje upotrebi smrtne kazne.

Ovo su u zajedničkoj izjavi naveli i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

"Vijeće Evrope i EU u svakom trenutku nastavljaju napominjati nehumanost i okrutnost ove kazne i njenu neefikasnost u sprječavanju zločina. Premda nas ohrabruje sve veće globalno zalaganje za ukidanje smrtne kazne, nastavak pogubljenja, kao i prekidi desetogodišnjeg moratorijuma u različitim dijelovima svijeta jasno ukazuju na potrebu nastavka dugotrajne borbe protiv smrtne kazne u Evropi i svijetu”, prenosi njihovu izjavu povodom, Ured Vijeća Evrope u BiH.

Poručuju da "Vijeće Evrope i EU žale zbog kontinuirane upotrebe smrtne kazne u Bjelorusiji, jedinoj zemlji u Evropi koja je još uvek primjenjuje", te pozivaju "nadležna tijela Bjelorusije da ispitaju i istraže sve dostupne mogućnosti kako bi uveli moratorijum na pogubljenja kao prvi korak prema ukidanju".
XS
SM
MD
LG