Dostupni linkovi

Kacin: Parada ponosa u Podgorici test za poglavlja 23 i 24


Crna Gora će u decembru otvoriti poglavlja 23 i 24, uvjeren je evropski parlamentarac Jelko Kacin. Ipak, upozorava da će test spremnosti biti Parada ponosa 20. oktobra.

On je upozorio da se incidenti iz Budve ne smiju ponoviti u Podgorici, kao ni blaga reakcija nadležnih, kojom bi se, kako je rekao, država osramotila. Nakon što je Vlada usvojila pregovoračke pozicije za poglavlja 23 i 24, Kacin je Radiju Crne Gore rekao da će Crna Gora u decembru otvoriti ključna poglavlja.

„Ne može biti pregovora bez pregovaračke pozicije. Zato je odluka Vlade korak dalje ka otvaranju poglavlja, koja se odnose na vladavinu prava. Ja se iskreno nadam da će se to u decembru i desiti“, kazao je Kacin.

Upitan da prokomentariše to što je vrhovno državno tužilaštvo odbacilo većinu krivičnih prijava protiv funkcionera DPS-a u slučaju afere "Snimak", Kacin je rekao da se "poglavlja 23 i 24 odnose upravo na nezavisnost pravosuđa".

"Zato ja ne želim da komentarišem odluku crnogorskog Tužilaštva“, poručio je on.

Kacin, ipak, upozorava da će test spremnosti Crne Gore za otvaranje poglavlja 23 i 24 biti Parada ponosa, zakazana za 20. oktobar.

„Prajd će biti lakmus papir, koji će jasno odgovoriti na pitanje da li ćete ključna poglavlja otvoriti do kraja godine“, pojasnio je Kacin.

Incidenti iz Budve se, kako je naglasio, ne smiju ponoviti u Podgorici.

"U Budvi se izblamiralo crnogorsko društvo, a blamaže države Crne Gore nastupila je kada su napadačima na LGBT osobe izrečene simbolične kazne kao da su platili ulaznice da mogu da prebijaju učesnike parade“, rekao je Kacin.
XS
SM
MD
LG