Dostupni linkovi

Danas treća runda razgovora bh. političara u Briselu



U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.


Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma.

Predstavnici Republike Srpske putuju u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci", a lideri iz FBiH sinoć je trebalo da obave posljednje konsultacije pred sastanak na visokom novou.


Razgovorima prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović razgovarat će sutra ujutro u Briselu sa Fileom.

Sastanku će prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić od kojih se očekuje da iznesu rješenje za efikasan mehanizam koordinacije.

Kako prenose agencije, neki od lidera bh. stranaka već su na startu izrazili skepticizam u mogući dogovor "da bh. lideri ispune ono što su prošle sedmice na istom mjestu i potpisali i da dođu sa gotovim rješenjem za slučaj 'Sejdić-Finci'" koje će ponuditi evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH žele čuti konkretna rješenja. Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.
XS
SM
MD
LG