Dostupni linkovi

SAD spremne prekinuti slanje većeg dijela vojne pomoći Egiptu


Sjedinjene Države su spremne prekinuti slanje većeg dijela svoje vojne pomoći Egiptu zbog gušenja protesta pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, saopćili su u srijedu američki zvaničnici.

Odluka će zaustaviti slanje većeg dijela oružane pomoći u vidu helikoptera Apača, borbenih aviona F-16 i tenkova Abrams M1A1, saopćili su za AFP zvaničnici.

Međutim, američka pomoć se fokusirala na borbu protiv terorizma, među kojima su operacije u blizini granice s Izraelom i tako nešto će se vjerovatno nastaviti.

Ova informacija je trebala biti saopćena naredne sedmice, ali su zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, saopćili da je Washington već zamrznuo pošiljke skupe vojne opreme 3. jula nakon krvavog državnog udara i gušenja Muslimanskog bratstva.

- Ništa nismo dostavili (egipatskoj vojsci) mjesecima - rekao je jedan od zvaničnika.

Nakon Mursijevog svrgavanja, Penatgon je otkazao planiranu zajedničku vojnu vježbu s Egiptom i odgodio je slanje borbenih aviona F-16.

Bijela kuća nije potvrdila da će smanjiti vojnu pomoć, ali je istaknuto da Washington neće ukinuti svu pomoć od 1,5 milijardi dolara Egiptu, od kojih je većina bila poslana u vidu vojne opreme i obuke vojnika.
XS
SM
MD
LG