Dostupni linkovi

Lagumždija očekuje konkretne prijedoge Filea


Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je po dolasku u Brisel, na razgovore bh. političkih lidera sa zvaničnicima EU o rješenju za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako očekuje da će neki dogovor biti postignut.

"Vjerujem da će gospodin File izaći sa konkretnim prijedlozima, jer očigledno je da, ako je do nas samih onda bojim se da rješenje ovdje nije moguće. Ali, sasvim prirodno, ni kada je bio dogovor o Kosovu, ni to se nije desilo bez aktivne uloge čitave međunarodne zajednice, posebno EU", rekao je Lagumdžija.

On je naveo kako očekujem "da će se doći do nekog rješenja" i da će stranački lideri od EU dobiti "neku vrstu ponude koja bi trebala da obezbijedi dvije stvari".

"Prvo: da se zaista presuda Sejdić-Finci primjeni u svom slovu i duhu, to znači da se sve diskriminacije koje danas imamo u zemlji skinu konačno s dnevnog reda, da se svi pripadnici konstitutivnih naroda i svi građani koji pripadaju kategoriji ostali po Ustavu, da mogu imati pravo da biraju i da budu birani. A druga važna stvar je: ukoliko se to desi, onda to znači da ćemo otvoriti proces dalje integracije BiH i ubrzati put ka EU", rekao je Lagumždija.
XS
SM
MD
LG