Dostupni linkovi

Čelnik Grinpisa nudi se kao jemstvo za pritvorene aktivisteIzvršni direktor međunarodne organizacije za zaštitu okoline Grinpis (Greenpeace) Kumi Naidu (Kumi Naidoo) zatražio je danas od ruskih vlasti da nedavno uhapšene aktiviste Grinpisa puste na slobodu uz kauciju, ponudivši sebe kao jemstvo za njihovo ponašanje.

U pismu upućenom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Naidu je ponudio da se preseli u Rusiju i da na taj način bude garant dobrog ponašanja aktivista, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Aktivisti Grinpisa pokušali su 18. septembra u Pečorskom moru da se popnu na naftnu platformu ruske kompanije Gazprom u znak protesta zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Narednog dana, ruske specijalne snage uhapsile su svih 30 ljudi s broda "Arktik sanrajz" (Arctic sunrise) među kojima su i dva novinara, i prebacile ih u pritvor u Murmansku.

Prema ruskim zakonima za pirateriju je predviđena kazna zatvora do 15 godina zatvora i novčana kazna do 500.000 rubalja (oko 10.000 evra), a svih 30 uhapšenih optuženi su za pirateriju i zadržani u pritvoru.
XS
SM
MD
LG