Dostupni linkovi

Nafta jeftinija zbog krize u SAD


Sirova nafta je danas pojeftinila, budući da nema mnogo napretka u rešavanju budžetske krize u SAD.

Kriza je probudila strahovanja da će doći do bankrota najveće svetske privrede, navode analitičari.

Barel američke "lake" nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 103,46 dolara, odnosno tri centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa "brent" u Londonu pojeftinila za 11 centi na 110,05 dolar za barel, prenela je agencija Frans pres.

"Nema mnogo promena kada se radi o nafti. Sve oči su i dalje uprte u budžetsku krizu u SAD i ona nastavlja da utiče na cene", rekao je za Frans pres analitičar singapurske firme CMC markets Dezmond Čua.

Američka vlada nalazi se u blokadi već deveti dan zaredom, a predsednik SAD Barak Obama poručio je juče da neće popustiti pod zahtevima republikanaca da napravi rezove u zakonu o zdravstvenoj zaštiti pre nego što oni dogovore novi budžet i podignu limit državnog zaduživanja.

Eventualni neuspeh Kongresa da dodgovori podizanje limita zaduživanja značio bi da Vašington ostaje bez novca za plaćanje računa, što bi moglo dovesti do bankrota SAD, koji bi svetsku ekonomiju povukao u recesiju, upozoravaju analitičari.
XS
SM
MD
LG