Dostupni linkovi

Obama: Spreman sam na razgovore, ali bez iznuda


Američki predsednik Barak Obama izjavio je u utorak da je spreman da pregovara s republikancima o raznim pitanjima, uključujući i njegovu reformu zdravstene zaštite, ali ne pod pretnjom blokade ili bankrota vlade SAD.

Obama je u obraćanju novinarima u Beloj kući naveo da je Džonu Bejneru, predsedavajućem Pedstavničkim domom u kojem republikanci imaju većinu, rekao da je spreman da razgovara i o prioritetima republikanaca, ali ne pod pretnjom "ekonomskog haosa".

Obama je, prenosi agencija Asošijetid pres, pozvao Bejnera da odmah omogući glasanje o deblokadi vlade.

"Rado ću razgovarati s njim i drugim republikancima o bilo čemu, ne samo o pitanjima koje ja smatram važnim, već i o pitanjima koje oni smatraju važnim. Ali takođe sam mu rekao da održavanje takvih razgovora, pregovora ne treba da zahteva da pretnje blokadom vlade ili ekonomskim haosom, stoje nad glavama američkog naroda", rekao je Obama.

On je rekao da vodi bitku oko budžeta, ali da ne može dozvoli da iznuda bude deo američke demokratije.

Delimična blokada, nastala pošto demokrate i republikanci nisu mogli da se dogovore o produženju privremenog finansiranja vlade, ulazi u drugu nedelju. 17. oktobra ističe rok do kada Kongres treba da odobri podizanje granice zaduživanja, inače SAD neće moći da izmiruju obaveze prema poveriocima.
XS
SM
MD
LG