Dostupni linkovi

Putin traži izvinjenje Holandije zbog hapšenja diplomate


Holandska vlada je danas saopštila da će se izviniti za to što je u Hagu jedan ruski diplomata iz ruske ambasade priveden u policiju na ispitivanje ako se utvrdi da je prekršeno njegovo pravo na imunitet, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Holandije da se izvini za privođenje diplomate i dodao da se radi o "teškom kršenju Bečke konvencije", prenela je agencija AFP. Putin je u Indoneziji, gde učestvuje na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), u izjavi za agenciju RIA Novosti rekao: "Čekamo objašnjenje i izvinjenje, kao i kažnjavanje odgovornih".

Kako su ranije javile agencije, policija je upala u stan savetnika u ambasadi Rusije u Hagu Dmitrija Borodina jer s navodno komšije prijavile da se neko loše ponaša prema deci u tom stanu, a potom ga privela zbog čega je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo oštar protest Holandiji, prenosi Tanjug.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima omogućava diplomatama imunitet od hapšenja. Portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova je potvrdio da je ruski diplomata bio priveden i naveo da policija istražuje incident.

"Ako istraga pokaže da je postupak policije bio u suprotnosti sa Bečkom konvencijom, Holandija će se izviniti Rusiji", istakao je portparol.
XS
SM
MD
LG