Dostupni linkovi

Parada ponosa u Podgorici 20. oktobra


Crnogorska policija odobrila je održavanje Parade ponosa , koja je zakazana za 20. oktobra u Podgorici i započela sigurnosne pripreme za taj događaj.

Kako javljaju današnji podgorički mediji, policija je formirala poseban Operativni štab, koji je zadužen da prva gay parada u Podgorici prođe sigurno.

Neophodno je, kako se navodi, izvršiti procjenu neophodnog broja policajaca koji će osiguravati planiranu rutu sudionika Parade ponosa, prenosi Tanjug.

Ta ruta još nije do kraja definirana, a i kada bude određena držat će se u tajnosti iz sigurnosnih razloga .

U osiguravanju Parade ponosa, kako se navodi, bit će angažirani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformirani policajci i inspektori u civilu .

Prva gay parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilancom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.

Prvi deklarirani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podnio je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih prijetnji koje više nije mogao podnijeti .
XS
SM
MD
LG