Dostupni linkovi

Bivše radnice "Borca" provele noć ispred Suda BiH


Pedesetak bivših radnica Tvornice konfekcije "Borac" provelo je besanu noć ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu. To je, kažu, jedino što im je ostalo da urade kako bi podsjetile pravosuđe da mora procesuirati osobe odgovorne za propast preduzeća u kojem su bile zaposlene, piše portal klix.ba.

Nekima od njih je tokom noći narušeno zdravstveno stanje, s obzirom na niske temperature i na to da štrajkuju glađu, pa je nekoliko žena zatražilo liječničku pomoć u sarajevskim zdravstvenim ustanovama.

"Mještani koji žive blizu su nam pomagali, zvali su nas svojim kućama da se malo odmorimo. Danas se ipak nadamo da će nas neko pozvati da razgovaramo, ali mi još nemamo zakazan termin za sastanak s bilo kim", kaže Hajdarević.

U "Borcu" je prije četiri godine bez posla ostalo dvjestotinjak radnica nakon što je firma otišla pod stečaj. Kako je stečajni postupak trajao tri godine, imovina firme je rasprodata, ali radnici nisu vidjeli ništa od tog novca, pa im ni staž nije uvezan.

Bivšim radnicama ništa nije donio ni raskid privatizacionog ugovora za travnički "Borac", u čijem je sastavu svojevremeno poslovala i zenička fabrika, iako su upravo one ukazale na brojne nezakonitosti u privatizaciji ovog kombinata. Zbog toga su prije osam mjeseci podnijele prijavu Tužilaštvu BiH.
XS
SM
MD
LG