Dostupni linkovi

Sarajevo: Završen 53. Teatarski festival Mess


Srbijanska predstava "Galeb" reditelja Tomija Janežića u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada osvajanjem Grand prixa sinoć je na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo proglašena najboljom predstavom na ovogodišnjem 53. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS.

Oko 200 umjetnika iz 18 zemalja publici u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom donijelo je 25 predstava, od kojih je dvadeset izvedeno u takmičarskoj konkurenciji. Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja dobio je Wim Vandekeybus iz Belgije ("Pljačka plijena"), dok su Zlatni lovori vijenci dodijeljeni i dvjema glumicama te jednom glumcu – Jasni Đuričić za ulogu u predstavi "Galeb" i Elli Becerri iz kolumbijske trilogije.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg mladog reditelja (nagrada Jurislav Korenić) pripala je Simoni Dirain i Ani Gor, dok su nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu (nagrada Rejhan Demirdžić) podijelili Milica Janevski iz predstave "Galeb" i Daniel Diaz iz komada "Kako želiš da te želim". Nagrada Balkan (Con)Text dodijeljena je predstavi "Prst" Doruntine Bashe.
XS
SM
MD
LG