Dostupni linkovi

Kacin: Beograd ne treba da insistira na jednoj listi


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je u ponedeljak uveče vlasti u Beogradu da ne insistiraju da Srbi na Kosovu glasaju za listu "Građanska inicijativa Srpska", već da biračima pruže mogućnost da se sami opredele.

"Današnji sastanak Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova može olakšati sprovođenje izbora, dok ozbiljni problemi ostaju u izbornoj kampaniji", rekao je Kacin u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta tokom plenarnog zasedanja u Strazburu, prenosi Tanjug.

"Srbija i Kosovo su demokratska društva sa višepartijskim političkim sistemom, tako da birači imaju pravo da se kandiduju i glasaju za kandidate na više lista. Pozivanje Beograda da Srbi na Kosovu glasaju samo za Građansku inicijativu Srpsku nije u duhu Briselskog sporazuma i predstavlja nastavak politike podele srpske zajednice na Kosovu", upozorio je izvestilac.

"Politički pluralizam je temelj demokratije, jednopartijski sistemi su stvar prošlosti, a mogućnost izbora između lokalnih lista je suština lokalnih izbora," zaključio je on.
XS
SM
MD
LG