Dostupni linkovi

Razgovor o knjizi "Knjigocid- uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih“ u Beogradu


Razgovor o knjizi "Knjigocid- uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih“ biće održana večeras u 19 časova u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Knjiga „Knjigocid – Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih“ iscrpan je dosje o vremenu kulturne devastacije i oblik borbe protiv zaborava. Autor Ante Lešaja je ovim rukopisom naročitu pozornost posvetio prikazu šireg konteksta koji je omogućio i tolerirao, čak i podupirao nečasno uništavanje dijela baštine.

Autor, dr. Ante Lešaja, redoviti je profesor Sveučilišta u Zagrebu koji je od 1990. godine u mirovini. Nakon umirovljenja aktivno je i sasvim volonterski radio na razvijanju Narodne knjižnice općine Korčula, a događanja vezana uz uništavanje knjižne građe, koja su se tamo dogodila, ponukala su ga da fenomen uništavanja knjiga tokom 1990-ih godina potpunije istraži. Rezultat višegodišnjeg istraživanja je studija: “Uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih godina”.

„Radilo se sigurno o preko dva milijuna knjiga, najviše iz školskih biblioteka, ali i iz drugih biblioteka. Ne toliko iz narodnih biblioteka, ali recimo uništavane su knjige iz bivših komiteta SK i Socijalističkog saveza, iz nekih poduzeća, iz domova armije naročito mnogo“, kazao je Ante Lešaja.

Na promociji govore:Ante Lešaja, Božidar Jakšić i Saša Milošević. Moderira Branka Prpa.
XS
SM
MD
LG