Dostupni linkovi

Azija: 40 ljudi umrlo od ujeda stršljena


Više od 40 osoba umrlo je ove godine u azijskim zemljama od ujeda stršljena, prenosi CNN.

"Jeste tragično kada neko premine od uboda azijskog džinovskog stršljena, ali to nam služi kao podsetnik da je priroda moćna. Stršljen nije insekt napadač. Oni se osećaju ugroženi u tim gradskim sredinama", navodi CNN.

Zbog nedostatka hrane u ruralnim sredinama ti insekti sve više dolaze u gradove.

Svake godine u ovo vreme džinovski azijski stršljeni idu u gradove Kine, Japana, Tajvana i na korejsko poluostrvo, kao i u drugim oblastima Azije gde tragaju za hranom za svoju mladunčad. Njihov ubod je veoma bolan, a neretko i smrtonosan.

Timovi za vanredne situacije su u potrazi za gnezdima kako bi uništili te insekte, a vlasti su pojačale medicinsko osoblje da primaju povredjene gradjane.

Ovi stršljeni, stručnog naziva vespa mandarinia, slični su, ali malo veći od evropskih stršljena - dostižu dužinu do 5 centimetara. Imaju široke narandžaste glave i žaoku dugu 6 milimetara kojom mogu da više puta ubrizgaju velike količine jakog otrova.

Nastanjuju područja od Rusije, preko Kine i Japana do Indije i Šri Lanke. Njihov otrov sadrži i neurotoksin koji može biti smrtonosan čak i za ljude koji inače nisu alergični na ubod pčela i osa.

Kada je smrtno ranjen, stršljen ispušta feromone koji druge pripadnike roja pokreću u napad. Stoga je uništavanje njihovih gnezda izuzetno opasno.
XS
SM
MD
LG