Dostupni linkovi

Nikolić: Odnosi Srbije i Hrvatske iskreniji nego ikada


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je stanje međudržavnih odnosa Srbije i Hrvatske “bolje nego što je ikada bilo” zato što je, kako je rekao, “iskrenije nego što je ikada bilo”.

Nikolić, koji će se sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem sresti u Beograu 16. oktobra, kaže da svuda vidi dobre osnove za saradnju dve države i dodao da i problem mogu biti dobar osnov za saradnju, ako ih “rešavamo u dobroj veri”.

"Naravno da sve moramo popraviti, lečiti bolna mesta, moramo zatvoriti čelična vrata svoje prošlosti i to ostaviti istoriji, ostaviti sećanja i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti”, naveo je predsednik Nikolić u intervjuu zagrebačkom “Jutarnjem listu”.

“Mislim da smo predsednik Josipović i ja spremni da otvorimo one teme koje zapravo još uvek predstavljaju kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske. To će biti prilika da rešimo otvorena pitanja, a ne prilika da podsećamo jedni druge na to što jedni drugima nismo rešili, odnosno što smeta dobrim odnosima naših država i naša dva naroda”, naveo je predsednik Nikolić.

On je uveren da će prilikom predstojećeg susreta, do kojeg je smatra trebalo da dođe mnogo ranije, sa svojim gostom razgovarati o granici, o pitanju srpske imovine, nerešenim pravima, posebno penzijskih, i svih ostalih, kao i o nestalim osobama.
“Zaista sam otvoren za temu o nestalim osobama, jer se povremeno u javnosti spominje priča da i u Srbiji ima nekih grobnica, još uvek neotkrivenih, gde su pokopani hrvatski građani. Voleo bih da mi se ukaže na te lokacije i prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa”, poručio je predsednik Srbije.

On je dodao da će sa Josipovićem, koji prvi put dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, razgovarati i o pravima Hrvata u Srbiji i o pravima Srba u Hrvatskoj, o odnosima s onima koji to, kako je rekao, naše otopljenje odnosa kvare, o različitim vidovima demonstracija sile protiv države, onih koji se pod plaštom lažnog patriotizma, i posebno u Hrvatskoj, sukobljavaju i sa svojom vladom, s demokratskim načelima i sa svojim ustavnim poretkom.

“Misli da će i prednik Josipović iskoristiti priliku da pokrene najvažnije teme - ja takođe”, rekao je predsednik koji se do sada sa Josipovićem sreo nekoliko puta na raznim skupovima.
XS
SM
MD
LG