Dostupni linkovi

Jadransko-jonski gradovi za jačanje suradnje


Dvodnevna konferencija Foruma jadransko-jonskih gradova, na kojoj su, između ostalih, sudjelovali gradonačelnici iz BiH, Hrvatske, Italije i Crne Gore okončana je danas u Mostaru s očekivanjima da će se ovi gradovi snažnije povezati kroz zajedničke projekte koji se mogu financirati iz europskih fondova.

"Svaka od navedenih zemalja u forumu nastoji aplicirati za projekte Europske unije, a najčešće su to projekti u oblasti okoliša, infrastrukture ili neki drugi razvojni projekti i sve to može pomoći integraciji novih gradova u ovaj forum", rekao je gradonačelnik Pescare Luigi Albore Mascia.

Po njegovim riječima, postoje brojne mogućnosti za povezivanje gradova jadransko-jonske regije koji bi pridonijeli i njihovom gospodarskom razvitku.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, koji je tijekom jučerašnjeg dana sudjelovao u radu Foruma jadransko-jonskih gradova, za medije je istaknuo da Italija i Hrvatska prednjače u projektima međusobne suradnje.

"Ono što je nama u Splitu najinteresantnije je da vidimo bolju brodsku povezanost Italije i Hrvatske, a time bismo povezali i BiH i ostale dijelove Jadransko-jonske regije", rekao je Baldasar.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je bio domaćin kolegama gradonačelnicima iz više zemalja regije istaknuo je da je cilj osigurati da BiH ne zaostaje za svojim susjedima, te da i ova vrsta suradnje tome pridonosi.

Forum jadransko-jonskih gradova je međunarodna udruga utemeljena u Anconi 1999. sa svrhom jačeg gospodarskog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama tih dvaju mora. Okuplja 50-ak obalnih gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more - Italije, Albanije, Grčke, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.
XS
SM
MD
LG