Dostupni linkovi

Greenpeace demonstracije u 47 zemalja svijeta


Greenpeace je organizirao u subotu demonstracije u 47 zemalja svijeta na kojim traži oslobađanje 28 svojih aktivista i dva novinara koji su u zatvoru u Rusiji zato što su pokušali da se popnu na naftnu platformu na Arktičkom moru.

Trideset članova posade Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise, od kojih 26 nisu Rusi, pritvoreni su 19. septembra u Murmansku i optuženi za "organizirano grupno piratstvo" zbog čega bi mogli dobiti do 15 godina zatvora u Rusiji.

Australija je u subotu izrazila "zabrinutost zbog 'vrlo teških' optužbi" koje je Moskva izrekla za jednog njenog državljanina, člana posade Arctic Sunrisea, koji je u pritvoru u Rusiji.

Holandija je započela s Rusijom arbitražnu proceduru ocijenivši kako je trebalo da Moskva od nje traži dopuštenje za presretanje "Arctic Sunrisea" zato što je brod, koji je Greenpeace koristio, plovio pod holandskom zastavom.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov je osporio argumente Holandije naglasivši da su holandske vlasti nebrojeno puta upzorene na opasnosti kojim se izlažu djelovanjem ekipe Greenpeacea.

"Sve što se dogodilo s Arctic Sunriseom je čista provokacija", izjavio je Meškov, a prenijela agencija Ria Novosti.

Predviđeno je održavanje skupa u parku Gorki u centru Moskve. Demonstracije su organizirane u 18 francuskih gradova i u 48 njemačkih gradova.

Na poziv nevladine organizacije, predviđena su okupljanja u Londonu, Madridu i Washingtonu.
XS
SM
MD
LG