Dostupni linkovi

Iranski vjerski vođa ne vjeruje Vašingtonu


Iranski vjerski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da podržava diplomatsku inicijativu koju je u Generalnoj skupštini UN pokrenuo predsjednik irana Hasan Rohani, ali je ocijenio da jedan dio te inicijative "nije bio podesan".

"Podržavamo diplomatske korake vlade i ono što je učinjeno tokom posjete. Međutim, nešto od onoga što se dogodilo u NJujorku nije bilo podesno", izjavio je Hamenei, ne iznoseći više detalja.

Hamenei je naglasio da ne vjeruje Vašingtonu kao pregovaračkom partneru, jer američka vlada ne održava obećanja.

"Pesimisti smo u pogledu Amerikanaca i ne vjerujemo im. Američka vlada nije pouzdana, nadmena je i ne održava obećanja", dodao je ajatolah.

Iranski predsjednik je u SAD prisustvovao Generalnoj skupštini UN i razgovarao telefonom sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, što je bio prvi kontakt najviših zvaničnika dvije zemlje od 1979. godine.

Hasan Rohani je u junu izabran za predsjednika Irana, što je podstaklo nadu na Zapadu da će u okviru dugogodišnjeg spora sa Teheranom biti postignuto rješenje za iranski nuklearni program, iako konačnu odluku o bilo kakvom sporazumu u tom pogledu donosi Hamenei.
XS
SM
MD
LG