Dostupni linkovi

Demonstracije u Kairu, jedna osoba ubijena


Jedan čovjek je ubijen iz vatrenog oružja u sukobima na demonstracijama pristalica bivšeg predsjednika Mohameda Morsija u petak, nakon podnevne molitve, rekao je medicinski zvaničnik.

U sukobima koji su se vodili u nekoliko četvrti, uglavnom između pristalica i protivnika Morsija, povrijeđeno je 18 osoba, objasnio je Ahmed el-Ansari, šef službe hitne pomoći.

Egipatska policija upotrijebila je danas suzavac na Trgu Tahrir i više drugih ulica u Kairu u sukobu sa pristalicama islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo, zbačenog
predsjednika Morsija.

Na ulicama Kaira okupilo se nekoliko hiljada Morsijevih pristalica. Oni su na glavni gradski trg došli iz svih pravaca uzvikujući parole protiv ministra odbrane Abdela Fataha el Sisija, kojeg smatraju odgovornim za držanje Morsija u kućnom pritvoru.

Od zbacivanje Morsija s vlasti početkom jula, gotovo 2.000 pripadnika Muslimanskog bratsva uhapšeno je. Protiv nekih od njih podignute su optužnice za ubistvo i izazivanje nasilja.

Skupovi Muslimanskog bratstva održani su i pred zgradom Ministarstva odbrane i ispred velike džamije u istočnom dijelu Kaira. Sukoba sa policijom danas je bilo i u drugim egipatskim gradovima.
XS
SM
MD
LG