Dostupni linkovi

Orban pozvao Zagreb da razmisli o kupovini deonica Ine



Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da bi Hrvatska trebalo da razmotri mogućnost kupovine oko 50 posto udela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini i time spreči narušavanje bilateralnih odnosa.

Odnosi Mađarske i Hrvatske ne smeju biti narušeni zbog pitanja neke kompanije ili nekog poslovanja, rekao je Orban u intrevjuu mađarskom državnom radiju.

Protiv predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija raspisani su Interpolova međunarodna potrenica i Evropski nalog za hapšenje. Orban je kazao da je u toku istraga protiv još četiri mađarska biznismena, ali nije naveo njihova imena.

Odnosi Zagreba i Budimpešte zaoštreni su pošto je za predsednikom uprave MOL-a raspisani crvena poternica interpola i evropski nalog za hapšenje. Hrvatsko tužilaštvo sumnjiči Hernadija da je s deset miliona evra mita podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera da bi mađarskoj natnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

U slučaju Ina-MOL Ivo Sanader je zbog primanja mita osuđen je krajem prošle godine nepravosnažno na zatvorsku kaznu.

Mađarska vlada u sredu je zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih akcija, a hrvatskog ministra finansija Slavka Linića prozvala je za javne pretnje MOL-u. Uz to, ministar spoljnih poslova Janoš Martonji otkazao je učešće na
Kroacija forumu o energetskoj sigurnosti koji je juče počeo u Dubrovniku.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da odnose s Mađarskom zbog Hernadija ne shvata kao ratno stanje i pozvao minister da se suzdrže od komentara.
MOL ima 49,1 odsto udela u Ini, a Vlada Hrvatske 44,84 odsto.
XS
SM
MD
LG