Dostupni linkovi

Berlin: Merkel počinje razgovore sa socijaldemokratama



Njemačka kancelarka Angela Merkel danas počinje preliminarne razgovore sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) o potrebnim kompromisima za formiranje "velike koalicije", što je proces koji bi mogao da potraje do sljedeće godine, javljaju agencije.

Njemački partneri iz Evrope pažljivo će pratiti razgovore u Berlinu, zbog bojazni da bi kašenjenje u formiranju nove vlade moglo da oteža donošenje važnih odluka na nivou EU o finansijskoj krizi i osnivanju bankarske unije, navode svjetski mediji.

"Evropa nas gleda, svijet nas gleda. Dijelimo odgovornost da izgradimo stabilnu vladu", izjavila je Merkel uoči početka razgovora.

Analitičari smatraju da će SPD najvjerovantije biti partner u koaliciji sa konzervativcima, ali je ova opoziciona stranka saopštila da neće žuriti sa sklapanjem dogovora.

Merkel će sljedeće sedmice održati i preliminarne razgovore sa Strankom zelenih.

Ona je izjavila da ubjedljiva pobjeda konzervativaca na izborima 22. septembra ukazuje na povjerenje glasača u Hrišćansko-demokratsku uniju. "Sada ću pokušati da opravdam to povjerenje poštenim razgovorima", izjavila je ona.

Unutar SPD-a postoji struja koja se protivi sklapanju koalicije sa njemačkom kancelarkom.
XS
SM
MD
LG