Dostupni linkovi

Ashton pozvala na globalni pristup rješavanju krize u Egiptu


Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton pozvala je u četvrtak na "globalni" pristup za izlazak iz krize izazvane u Egiptu nakon što je vojska svrgnula i uhapsila radikalnog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija.

U toku dvodnevne posjete, Ashton se srela sa nekoliko visokih zvaničnika, od kojih je novi jaki čovjek zemlje general Abdel Fatah el-Sisi, šef vojske.

"Razgovarali smo o važnosti globalnog procesa tranzicije", izjavila je Ashton novinarima nakon ove posjete Kairu, treće od pada Morsija 3. jula.

"To znači da se pokušaju uključiti svi - podrazumijevajući i Muslimansko bratstvo, iz kojeg je došao Morsi", dodala je ona i precizirala da njeno putovanje ne predstavlja "posredovanje" već da bi Egipćani trebalo da "odluče sami o svojoj političkoj budućnosti".

Tridesetog jula, Ashton je bila prvi strani zvaničnik koji se susreo sa svrgnutim predsjednikom na tajnom mjestu, gdje ga je zatočila vojska.

Od svrgavanja Morsija, nakon masovnih demonstracija protiv islamističkog predsjednika, egipatske vlasti su pokrenule nemilosrdne obračune protiv Muslimanskog bratstva, koji su dostigli svoj vrhunac 14. augusta, kada su vojska i policija uništili dva pro-Morsijeva kampa.

U ovim sukobima i u toku naredne sedmice, više od hiljadu osoba je poginulo, uglavnom Morsijevih pristalica. Istovremeno, više od 2.000 radikalnih islamista je uhapšeno.

Dvadeset i trećeg septembra egipatsko pravosuđe je saopćilo da zabranjuje aktivnosti Muslimanskog bratstva i konfiskaciju njihove imovine.
XS
SM
MD
LG